“Teatrul este instanţa supremă în rezolvarea problemelor de viaţă.” – Aleksandr Ivanovici Herzen

Am început să mă duc la teatru recent. Cred că începând cu anul trecut, mi-am descoperit dragostea pentru arta teatrală şi plăcerea de a o urmări. Un sentiment romantic şi liniştitor mă cuprinde când luminile se sting şi las în urmă realitatea şi păşesc într-o altă lume, în viaţa altor oameni, cu problemele şi conflictele lor interioare.

Piesele de teatru care reuşesc să mă scoată total din cotidian sunt, după părerea mea, comediile. Nimic nu te face să te detaşezi de problemele tale mai mult decât glumele bune spuse de personaje bune, jucate de actori şi mai buni.

O astfel de comedie este Colivia, scrisă Georges Feydeau. În regia lui Cristian Hadji-Culea la Iaşi, premiera piesei a avut loc pe data de 23 aprilie 2015, la ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului Naţional Vasile Alecsandri Iaşi.Plină de umor şi situaţii amuzante, această comedie ne arată faptul că omul nu este decât o marionetă a societăţii şi este manevrat de oamenii din jurul lui, sau de bani, de iubire, de destin, depinde de context. Această idee este demonstrată de abia la finalul piesei, regizorul folosindu-se de conceptul de human puppetry.

Povestea acestei comedii îl urmăreşte pe burghezul francez, Fernand, (Ionuţ Cornilă), care încearcă să rupă o relaţie pe care o are de mai multă vreme cu o cântăreaţă, pe nume Lucette, (Haruna Condurache), pentru a se căsători cu Vivianne (Ada Lupu), fiica contesei înstărite Duverger (Puşa Darie). Din păcate pentru el şi din fericire pentru noi, încercarea lui de a ţine secret acest lucru nu dă roade, deoarece mereu este cineva pregătit să-l dea de gol, ceea ce îl pune în diferite situaţii care de care mai amuzante.

Deşi toată distribuţia şi-a jucat rolurile impecabil, există un personaj, care pe mine m-a făcut să râd extrem de mult şi acesta este Bouzain, interpretat de către Horia Veriveş. Cu multe replici amuzante, cum ar fi „Eu înţep cu ace ta­re, doamnele cu pernuţe între pi­cioa­re” şi cu o expresivitate a feţei şi a gesturilor foarte comică, Horia a reuşit să pună un zâmbet (chiar şi mai multe) pe faţa multor oameni din sală, inclusiv pe a mea.

Generalul spaniol Irrigua, interpretat de către Călin Chirilă este un alt personaj comic care aduce un farmec aparte acestei comedii. Cu limbajul şi accentul său hazliu şi cu şarmul şi flerul său debordant, acesta reuşeşte să fure un zâmbet şi de la cel mai morocănos om.

Prin urmare, dacă nu aţi mai fost demult la teatru şi doriţi să vizionaţi o piesă care vă va pune un zâmbet pe buze, Colivia este alegerea perfectă. Doar să aveţi griijă să vă luaţi biletele din timp, deoarece de fiecare dată sala este plină. 🙂

 

colivia.

 

Bilete puteţi găsi la Agenţia Teatrală Iaşi, la numărul de telefon 0232 255999 sau pe http://www.eventim.ro/

(Visited 399 times, 1 visits today)