Cu siguranţă cu toţii aţi văzut o balerină sau un balerin, fie în viaţa reală, fie în poze sau filme. Cu toţii aţi văzut mişcările lor delicate, pline de eleganţă şi tehnică. Dar v-aţi gândit vreodată la ce se află în spatele acestor mişcări? Câtă determinare, cât sacrificiu, câtă implicare şi câţi ani sau chiar decenii de muncă trebuie să existe “behind the curtains”? Ei bine, chiar la asta s-a gândit fotograful Rick Guest când a iniţiat proiectul What lies beneath, împreună cu Tamara Rojo, directorul artistic şi principalul dansator la The English National Ballet.

Proiectul scoate în relief portretele dansatorilor de la The Royal Ballet, The English National Ballet, The Richard Alston Dance Company, The Dresden Semperoper, The Royal Danish Ballet etc.

Guest spune într-un interviu că “dansul ascunde în mod intenţionat cantitatea enormă de efort care este depusă pentru crearea lui, dar cred că asta dăunează dansatorilor şi că a şti ce se află în spatele cortinei ne intensifică experienţa interpretării dansului şi duce la o apreciere mai profundă a dansatorului ca persoană.”

melissa hamilton royal ballet

Melissa Hamilton, First Soloist of The Royal Ballet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Cu cât am fotografiat mai mulţi dansatori, cu atât am devenit mai obsedat de graţia şi echilibrul acestor creaturi şi de forma lor intoxicantă de artă. Îi apreciez ca atleţi, ca performeri şi ca oameni şi sentimentul acesta a crescut pe parcursul anilor, când am înţeles câtă putere şi voinţă au aceşti oameni”, spune Guest.

edward watson the royal ballet

Edward Watson, Principal of The Royal Ballet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Am încercat să îndepărtez costumele, scena, rolurile. Voiam să văd cum arta le-a modelat trupurile şi cum a intrat în corpurile lor.”

louis mcmiller wayne mcgregor

Louis McMiller, Dancer of Wayne McGregor I Random Dance

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

cesar corrales english national ballet

Cesar Corrales, Junior Soloist of The English National Ballet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tamara Rojo, pe care am menţionat-o mai sus, explică într-un interviu relaţia ei dintre dans şi fotografie: “Când eram copil, eram fascinată de imaginile cu mari dansatori de pe pereţii studioului de dans unde mă antrenam în Madrid. În fiecare zi, mă holbam la ele şi mă întrebam ce îi face pe dansatorii aceia aşa de speciali. Da, erau frumoşi şi poziţiile lor erau perfecte din punct de vedere tehnic, dar era ceva mai mult, o esenţă, un secret. Era ceva efemer capturat în acele imagini…Există un spirit care îi înalţă pe cei ce îşi dedică întreaga viaţă acestei forme de artă.”

sarah lamb the royal ballet

Sarah Lamb, Principal of The Royal Ballet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nehemiah kish and yuhui choe the royal ballet

Nehemiah Kish (principal of The Royal Ballet) and Yuhui Choe (first soloist of The Royal Ballet)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

What lies beneath este de asemenea titlul unei expoziţii în Londra, care va rula din 22 până pe 31 ianuarie.

Sursa: http://www.buzzfeed.com/matthewtucker/the-brutal-beauty-of-dance?bffbmain&utm_term=.xcr8EgqVD#.ks11e6BbR

(Visited 235 times, 1 visits today)