Steven Spazuk și-a început cariera asemeni altor artiști, evoluând gradual de la schițe la desenat și pictat. În anii `80, a pus mâna pentru prima dată pe un aerograf, dezvoltând o pasiune pentru trecerea foarte fină de la o nuanță la alta și pentru degrade-urile formate cu ajutorul instrumentului.

În 2001 i-a venit o idee: ce s-ar întâmpla dacă ar expune pânza sub puterea focului și cum ar fi să poată controla formele create pe acea suprafață? Spazuk a rămas setat pe această tehnică de-atunci.

Nu sunt prea mulți oameni în lume ce folosesc ca o formă de artă, tehnica pictării cu focul, artistul canadiano-francez fiind unul din ei. Acesta și-a perfecționat tehnica timp de 14 ani, denumită “€œafumarea pânzei”, utilizând o flacără pentru a înnegri suprafața ce urmează a fi pictată, creând astfel operele sale de artă. Folosind  flacăra unei lumânări sau torțe și ținând-o foarte aproape de pânză, acesta formează diverse modele. Conturează marginile mai apoi, făcându-le mai dure și adăugă detalii cu ajutorul pensoanelor, chiar și a penelor.

Lucrările sale conțin de la portrete complexe de dimensiuni foarte mari, la o serie foarte variată de păsări și siluete ce dansează de dimensiuni mai mici.

 

 

 

 

Artistul a făcut și un filmuleț unde arată cum sunt realizate unele din operele sale, de la niște forme simple la ce vede el de fapt și, totodată, demonstrează cât de complicat poate fi procesul.

 Site-ul sau explică: “ Spontaneitatea și șansa reprezintă inima și sufletul creativității în arta sa. Nu cenzurează, nu regizează. Spazuk se deschide în fața noilor experiențe. ”

 

(Visited 421 times, 1 visits today)