Ileana Paşcalău este, din punctul meu de vedere, una dintre artistele cu care România se poate mândri şi care a reuşit să dărâme graniţe cu lucrările ei de-a dreptul fascinante. Nuanţele şi tentele de albastru dau un aer cu totul ireal desenelor sale, care ilustrează de altfel realitatea, rezultând astfel un adevărat paradox care vorbeşte de la sine şi în care femeia modernă poate regăsi fragmente ce vor fi devenit doar amintiri.

Deşi nu neapărat foarte cunoscută, cu un număr de 17 expoziţii, sute de oameni din Bucureşti, Berlin, Bremen, Florenţa şi multe alte oraşe au avut şansa să îi admire lucrările. Momentan locuieşte în Berlin, dar cu siguranţă numele ei se va face şi mai auzit cât de curând, poate chiar şi în ţară.

 

Despre arta ei, Ileana afirmă că se concentreză pe reprezentarea distracţiilor tipice vieţii de noapte contemporane şi urbane. Privitorul este confruntat cu imagini ale ritualurilor de plăcere, în care gesturile animate de obscenitate sunt surprinse într-un tableau vivant, stilul baroc.

Ea creează analogii vizuale între motive întâlnite în viziunea culturală de zi cu zi şi motive adânc înrădăcinate în istoria artei, precum scene ale vieţii de noapte contemporane care amintesc de exagerarea festinelor din pictura specifică perioadei baroc. Reprezentarea corpului feminin devine o temă centrală a lucrărilor, exprimând şi interesul artistei pentru imagistica erotică europeană, care încă de la început a fost la limita tabu-ului.

Explorarea conceptelor de plăcere şi dorinţă este făcută cu aceeaşi atenţie ca cea a unui criminalist care analizează un corp din scena crimei. Detalii ca pielea, părul şi hainele sunt analizate sub lupă, pentru ca până şi mediul desenului să devină un instrument de analiză, expunând texturile patologiei distracţiilor nocturne.

Ileana Pascalau- Artist’s statement

ileana-pascalau.jpg-2

”After the party”

        Twin2

”Afternoons of the twin”

    malade

”Marble Malady”

www.ileanapascalau.com

(Visited 99 times, 1 visits today)