Artiștii tatuatori practică o meserie bazată pe pasiune în primul rând. Interacționând zilnic cu oameni, este inevitabil să nu întalnească personalități sau comportamente diferite sau dificile. Tocmai de aceea vă prezentăm câteva lucruri pe care, ar fi indicat, să nu le faceți atunci când mergeți să vă faceți primul tatuaj (sau al doilea, al treilea etc).

       1. Verificarea prețului

Vrei să știi cât va costa noul tău tatuaj și nu vrei un preț aproximativ – sigur nu. Vrei să știi cu exactitate până la ultimul bănuț. Cum altfel vei putea să începi vânătoarea de prețuri, dacă nu sunând la 3 sau 4 saloane diferite pentru a obține „cel mai bun preț”?

You-Get-What-You-Pay-For-525x2801

         Reality Check: Dacă nu intenționezi să îți faci un tatuaj „la rapid” sau un cuvânt micuț, îi este foarte greu unui artist să îți ofere un preț exact. Factorii care influențează costurile tatuajului tău includ: complexitatea modelului, culorile și umbrele modelului, locul unde îl așezi (pe corp), rezistența ta la durere, viteza cu care lucrează artistul și altele. Nu cere un preț exact, mai ales la tatuaje mari ca sleeve-uri (tatuaje care acoperă membre întregi) și back piece-uri (tatuaje pe întreg spatele). Este un proces continuu și tatuajele bine realizate NU SUNT IEFTINE.

       2. Nu încerca să negociezi

Spre norocul tău, artistul ți-a spus cu aproximație cam cât de mult ar putea costa tatuajul mult dorit, dar prețul este mult peste așteptările tale. Ce faci? Încerci să negociezi. Poate vei avea noroc și dacă știi cum să îl iei, tatuatorul va mai lăsa din preț.

 11084141_864428230295355_3542749832001916575_o 11891422_934291733309004_3215129717197715813_oNu încerca să îți convingi tatuatorul să îți facă primul fluture la prețul celui de-al doilea

         Reality Check: Să negociezi prețul este nepoliticos. Cel mai probabil, nu vei ajunge nicăieri. Și, chiar dacă reușești să îl convingi, tocmai i-ai demonstrat artistului că nu îi apreciezi arta, că i-o subestimezi. Într-un salon de tatuaje, nu ești la piață și nici nu îți cumperi un set de farfurii la mâna a doua. Dacă prețul ți se pare prea mare, cel mai probabil este datorită mărimii și a detaliilor pe care le dorești, NU din cauză că el încercă să profite de tine. Mai mult, orice ai face, nu fi de acord cu un preț, pentru ca apoi, după ce îți termină tatuajul, să te apuci de negociat sau să spui că nu ai bani suficienți la tine.

       3. Nu te aștepta ca tatuatorul să îți citească gândurile

Ai această idee genială de a-ți tatua un tigru și vrei să fie „foarte tare” sau „nebun” așa că îi transmiți aceste informații importante artistului care a fost de acord să îți facă modelul. Desigur, nu știi detalii de nici un fel – asta e treaba artistului!

12418878_1001499183254925_8652062953331221611_o  11958060_933878270017017_2327206059231451141_o

        illustrative color tiger tattoo vs. realistic black and grey tiger tattoo

         Reality Check: Artistul nu înțelege ce vrei tu atunci când îi spui „știi ce vreau să spun” – trebuie să fii specific, să îi dai detalii. Tatuatorii nu citesc gândurile – ei sunt artiști. Și înainte să îi ceri unui artist să îți deseneze un model original, asigură-te că sunteți amândoi pe aceeași lungime de undă și că desenează în stilul care îți place.

       4. Să îi furi munca tatuatorului

Ai găsit un artist foarte bun care a fost de acord să îți facă un model original. Ai nimerit toate detaliile și el s-a descurcat minunat. Dar stai așa – tipul ăsta cere 150 de lei pe oră, iar artistul din cartier de lângă spălătorie cere doar 70 de lei pe oră – ce faci? Îți iei modelul foarte bine realizat și te duci la celălalt tatuator ca să economisești o o grămadă de bani!

scottadkins_large

 Să furi îi enervează pe artiști (sau îi întristează)

         Reality Check: Luând în considerare cele mai urâte lucruri pe care puteai să le faci, ăsta e cel mai urât. Nu fă asta… Doar NU! Și nu lua imagini de pe internet a artiștilor populari și apoi să mergi să îl faci în altă parte. Să copiezi e penibil și, chiar ilegal (sunt artiști care acum cer drepturi de autor pentru munca lor). Un artist corect va încerca, cel puțin, să modifice modelul, sau chiar ar putea să refuze să tatueze modelele altor artiști. De asemenea există posibilitatea ca tatuatorul care cere mai puțini bani să nu fie în stare să realizeze modelul așa cum îți dorești.

       5. Să ceri constant actualizări

Ai găsit un artist grozav și ești pe cale să îți faci un tatuaj excelent – chiar îți face și o schiță originală și tu ești foarte entuziasmat… și agitat. De ce nu ai văzut încă modelul? Când va fi gata? Dacă nu îți place și vrei să faci câteva (sau douăzeci) de schimbări. Cel mai bine ar fi să le trimiți mail-uri și să îi suni într-una, deoarece artiștii IUBESC chestia asta.

1383176182_1383172091_rihanna-zoom

Rihanna știe să se tatueze…tu știi?

         Reality Check: recitește numărul 3. Principalul motiv pentru care mulți artiști nu îți arată schița înainte de prima ședință (sau uneori cu o zi înainte) este că au pățit-o înainte. Pe munca lor originală își bazează reputația. Dacă ești norocos să te programezi la un artist care îți poate face ceva unic, atunci fii relaxat și fii răbdător. Chiar dacă reușești să vezi schița în ziua respectivă vor fi timp pentru schimbări. Dacă nu poți să aștepți să vezi modelul abia în ziua programării atunci transmite-i asta artistului pentru a putea să găsiți o soluție – sau să îți alegi alt artist.

       6. Întârzii – sau nu te prezinți deloc

Ai programarea pregătită dar apoi dezastru – ți se strică mașina, îți fuge câinele, este un maraton de 10 ore al serialului tău preferat și NU vei ajunge la programare. Este destul de jenant așa că… nu suni. Vor lua alte programări… nu?

tattoo11

Oare mai vine clientul?!

         Reality Check: Dacă artistul tău nu ia programări pe loc atunci NU –  el nu va lucra pe altcineva. Și chiar dacă ia programări pe loc, ce? Neprezența ta îl va costa pe artist bani (motiv pentru care mulți artiști cer un avans nereturnabil). Desigur, dacă ai o urgență cu adevărat poți să anulezi – dar fii sigur că anunți imediat ce îți dai seama că nu mai poți ajunge la programare – cu cât mai mult timp inainte, cu atât mai bine. Și dacă nu te prezinți fără un motiv întemeiat. The Devil has a special spot în Hell for you.

       7. Vino cu gașca la programare

Hei dacă așa se poartă de ce să nu faci și tu la fel, nu? Așa că adu-ți un prieten sau cinci și fi sigur că îți faci milioane de selfie-uri și poate arunci și un video pe YouTube. Este timpul tău de tatuat și TREBUIE să îl împărtășești cu lumea!

Friends12

Nici Rachel nu ar veni cu prietenii ei la programare…nu?

         Reality Check: Nu veni cu echipa de fotbal cu tine la programare. Majoritatea saloanelor de tatuat sunt mici și chiar dacă nu e așa, tatuatorul LUCREAZĂ. Sigur nu vrea și nu are nevoie de o asemenea distragere a atenției. Dacă trebuie – adu un prieten care să meargă după mâncare, după ibuprofen sau după ce mai ai tu nevoie. Și spune-i să își aducă o carte. Să privești pe cineva în timp ce se tatuează este extraordinar de plictisitor.

       8. Să te plângi și să te vaiți ca un copil mic

Ești în mijlocul acelui tatuaj cu un dream catcher cu pene pe coaste când realizezi că – Doare de Mori!!! Ei bine, NU aveai nici o idee că va durea atât de tare! Ai nevoie de o pauză de cel puțin o oră de relaxare înainte de a continua. Sau poate ar trebui să încheiați sedința? Tatuatorul a programat 5 ore pentru tatuajul tău și au trecut doar 90 de minute și ce? Nu trebuie să plătești decât pentru cât te-ai tatuat.

hqdefault

Ați văzut filmulețul acesta pe YouTube?

         Reality Check: Dacă nu ai mai fost tatuat înainte atunci pregătește-te pentru durere. Tatuajele sunt DUREROASE. Cât de tare dor? Asta depinde de rezistența ta la durere, de locul în care îl poziționezi, de aptitudinile artistului și dacă ești pregătit psihic pentru asta.

Pregătit în ce fel?

Odihnește-te cu o seară înainte, bea multe lichide și mănâncă bine cu aproximativ o ora înainte de programare. Poți să începi să tremuri și să amețești în timp ce te tatuezi așa că gândește-te înainte și anunță artistul la ce să se aștepte de la tine.

De asemenea fă un duș înainte să te tatuezi. Ai fi surprins să sții câți adulți nu au grijă de igiena lor, cu toate că știu că vor sta în spații închise și că poate vor avea părți ale corpului expuse. Un artist povestea că a „avut un client care mirosea atât de rău încât aveai impresia că în întuneric va lumina verde neon.”

       9. Să te prezinți beat

Ești puțin nervos că trebuie să te tatuezi sub braț – înțeleg. Asta chiar doare. Cel mai bine este să mergi să bei cam 5 sau 6 beri chiar înainte. Cu puțin noroc vei adormi în timpul programării.

Close-enough-Tattoo-artist-fail

Nu te îmbăta înainte să te tatuezi , cum ti-ar plăcea ca tatuatorul să fie beat?

         Reality Check: Nu consuma alcool înainte să îți faci un tatuaj. Nu vei putea să stai liniștit, să urmezi instrucțiunile cum trebuie, vei transpira mult și vei deveni alunecos și ți se va subția sângele. Mai mult, dacă ești în stare de ebrietate artistul ar putea să refuze să te tatueze.

       10. Să minți despre vârsta ta

Ai șaisprezece ani, dar nu poți sub nici o formă să aștepți până la 18 ani să îți tatuezi „Shhh…”-ul pe degetul arătător. NU. Sub Nici O Formă. Nici o problemă – spune-i artistului că unul dintre părinți ți-a dat permisiunea și prezintă o declarație semnată – sigur o să meargă!

thumb

Sigur acest tatuaj va fi încă în trend când vei avea 18 ani!

         Reality Check: Doar dacă unul dintre părinți vine cu tine la salon și își dă permisiunea – poți să îți faci tatuaj din punct de vedere legal și oricum nici un artist nu își va risca licența pentru ca tu să îți faci acel tatuaj cu „Shhh…”. Ce ar spune un barman dacă te-ai duce într-un bar și i-ai spune că mama ta ți-a permis să bei shot-uri. Este cam aceeași diferență.

       11. Să nu îi lași bacșiș artistului

Phew, ai făcut-o și pe asta – ți-ai făcut cel mai nou super tatuaj și nu poți să mai aștepți să îl arăți tuturor. Îi spui tatuatorului „mulțumesc” și mergi direct la recepție să plătești.

dfsg

Economisește și fă-o așa cum trebuie… oferă-i bacșiș artistului

         Reality Check: Ai un tatuaj reușit? Artistul și-a dat silința și a făcut o treabă extraordinară? Lucrează la salon dar nu îl deține? Ar trebui să lași bacșiș. Știm, știm – tatuajele sunt scumpe, artiștii fac o gramadă de bani, etc, etc. Le-am auzit pe toate înainte. Concluzia – să îi lași bacșiș e cool și tu vrei să fii cool, nu?

       12. Să ignori îngrijirile tatuajului

Gata, te-ai tatuat, „chinul” s-a terminat, tatuajul arată mai bine decât te așteptai. Abia aștepți să mergi la piscină sau la mare să îți etalezi noul tatuaj.

ingrijire

     Reality Check: Dacă îți vei expune noul tatuaj la soare încă de a doua zi, asta e treaba ta. Măcar nu te plânge (despre artist și nici măcar lui) că ți s-au mai estompat culorile sau că ai făcut o infecție urâtă. Cel mai probabil vei primi instrucțiuni de îngrijire la salon (poate chiar și un pliant), iar artiștii vor îți vor răspunde cu plăcere întrebărilor tale. Altfel, acea operă de artă ar putea fi stricată.

Suntem siguri că îți dorești ca munca ta să fie respectată; asta simt și artistii tatuatori în ceea ce privește munca lor. În fond, sunt cei care îți pun pe piele momente, amintiri sau lucruri extrem de dragi ție. Destul de just, nu?

(Visited 9,641 times, 1 visits today)