Pe data de 25 aprilie va avea loc premiera Operei Aida de Giuseppe Verdi la Teatrul Național din Iași. Un spectacol grandios cum puține am mai văzut prin Iași în ultima vreme.

Grandoarea spectacolului de operă-balet stă nu doar în lucrarea de geniu a lui Verdi ci și în volumul imens de resurse implicate. Reprezentanţiile vor avea loc în zilele de 25 şi 28 aprilie, cu casa închisă. Spectacolul a fost gândit de regizorul ungur András Kürthy, iar orchestra va fi condusă de către dirijorul italian David Crescenzi. Scenografia este creaţia lui Attila-István Venczel, decorul aparţine lui Laszlo Szekely, costumele sunt concepute de Zsuzsanna Kiss, toţi trei din Ungaria, iar coregrafia este realizată de Adrian Mureşan, de la Opera Maghiară Cluj-Napoca. Distribuţia este formată din 225 de artişti (solişti, cor, figuraţie, cor de copii, balet sau copiii de la balet), iar punctul culminant al spectacolului va fi atins când pe scenă vor urca, în acelaşi timp, 180 de oameni.

Beatrice Rancea, directorul Operei Naționale Române Iași a declarant pentru ziarul Adevărul că “Este pentru prima dată când în România, de 93 de ani de când a avut loc premiera «Aida», folosim în orchestră şase trompete egiptene, aşa cum cum şi-a dorit Verdi să sune acest spectacol“

Aida este o operă compusă pe muzică de Giuseppe Verdi, bazată pe un libret scris de Antonio Ghislanzoni.

Opera Aida a fost compusă pentru inaugurarea primului teatru muzical de la Cairo și pentru sărbătorile legate de încheierea lucrărilor la Canalul Suez. Deși are acest caracter ocazional, lucrarea constituie o adevărată cotitură în creația lui Verdi. Prin înfruntarea caracterelor, forța pasiunii și expresivitatea muzicii, “Aida” este o autentică dramă romantică. Această operă reprezintă nu numai una din cele mai importante lucrări ale lui Verdi, ci și o culme a genului de operă în general. După premiera de la Cairo, adevăratul triumf, care lansează lucrarea în lumea operei, este premiera italiană.

Premiera operei a avut loc la Teatrul de Operă din Cairo în data de 24 decembrie 1871.

aidaweb

Sursă: Adevărul.ro

Sursă foto: operaiasi.ro

(Visited 85 times, 1 visits today)