De-a lungul timpului muzica a reprezentat o parte importantă a vieții noastre, putându-se chiar afirma că trăim în unison cu aceasta și că muzicalitatea ar fi ceva mai mult decât o abilitate sau un talent dobândit genetic sau în urma unei munci asidue.

Un prim factor în crearea muzicii sunt vibrațiile din jurul nostru pe care nu le putem percepe în afara cutie craniene. Ele ajung la ureche unde sunt transformate în impulsuri nervoase ce sunt transmise creierului ce „își imaginează”cum ar suna.

59718-brain_300

Pe urmele sunetului

Cele mai vechi dovezi ale apariției conceptului de muzicalitate datează din aceeași perioadă cu primele urme depistabile ale speciei umane, anume preistoria. Câteva rămășițe ale acesteia putând fi întâlnite în cultura nativilor americani sau Amerindienilor, a triburilor din Africa sau Australia.

În triburi, muzica și dansul sunt absolut necesare pentru bărbații ce caută să se împerecheze cu o femeie ce prezintă un material genetic mai promițător. Astfel, la fel cum fazanii iși expun penele pentru a atrage o femelă așa merg lucrurile și în cazul  speciiei noastră în cazul.

sleep-brain

Efecte asupra creierului

În zilele noastre, a fost demostrat că muzica stimulează memoria încă din pântec. Într-un studiu de caz, bebelușii au fost supuși unui experiment încă din pântec și surprinzător după 2 ani, copiii au reacționat pozitiv indicând că iși amintesc sunetele auzite.

Un alt studiu de caz efectuat cu bătrâni care suferă de alzheimer a arătat ca muzica poate folosită în lupta cu boala, ajutând persoanele în vârstă să-și aducă aminte evenimente prin intermediul muzicii pe care au ascultat-o în acel moment.

Gusturile muzicale apar în funcție de sentimentele pe care le provoacă și care acțiunile pe care suntem tentați să le facem, mișcările venind automat prin ritm.

Toți ne naștem talentați asemenea unui maestro, dar pe măsură ce creștem suntem influențați de mediul social în care creștem și în timp ce alții își dezvoltă aria muzicală, restul rămân spectatori și aleg să-și dezvolte alte abilități.

În cocluzie,muzica înseamnă emoție,cultură,viață și tot ce ne definește pe noi ca specie în decursul a 1 milioane de ani de existență și 5000 de ani de cultură.

Pentru mai multe informații:http://www.descopera.ro/stiinta/2431893-creierul-muzical

Documentarul:My musical brain(2009)

(Visited 106 times, 1 visits today)