Când eram mici ne gândeam că dacă săpăm o groapă…mai adâncă în grădină vom ajunge în America!!! Sau în China… Acum, mari fiind poate ne amuză acest lucru, dar undeva în Asia de SE există o peșteră care chiar ajunge aproape de centrul Pământului!

În 2009, în Vietnam a fost descoperită o reţea de galerii subterane impresionante, în care s-ar fi putut dezvolta în izolare o lume pe care nu ne-o putem închipui. Cea mai mare peşteră din lume, Hang Son Doong, aflată în jungla vietnameză, face parte dintr-o reţea ce cuprinde 150 de galerii subterane şi a fost descoperită de către un grup de britanici ce explorau Parcul Naţional Phong Nha-Ke Bang.

Ei au crezut iniţial că aceasta se întinde doar pe o distanţă de 150 de metri şi că are o înălţime de 60 de metri, fapt care s-a demonstrat a fi greşit în urma desfăşurării unor noi expediţii în această zonă. Alte două expediţii desfăşurate în această peşteră au dus la descoperirea faptului că aici se găseşte cea mai mare galerie subterană din lume. Hang Son Doong, cunoscută şi ca peştera Mountain River, are o lungime de patru kilometri şi o lăţime de 100 de metri. Având o înălţime de 243 de metri, în ea pot încăpea 25 de autobuze cu 2 nivele aşezate unul peste celălalt.

În interiorul său a crescut, de-a lungul timpului, o junglă. Fotografiile au fost realizate de către Carsten Peter care s-a alăturat unei expediţii compuse dintr-un grup de speologi britanici şi germani, ce a avut scopul de a finaliza cercetarea peşterii şi de a fotografia interiorul acesteia.

În timpul expediţiei, Peter a locuit în peşteră, a dormit într-un sac de dormit şi a petrecut cea mai mare parte a acestei perioade explorând galeriile şi făcând fotografii.

 

Sursa: http://adventistbruxelles.org

(Visited 98 times, 1 visits today)