Pentru mulţi dintre noi, rechinii sunt doar nişte animale prădătoare, care ştiu doar să ucidă şi de care trebuie să ne ferim cu orice preţ. Ei bine, pentru fotograful canadian Benjamin Von Wong rechinii sunt total opusul. El crede că aceste animale sunt o specie frumoasă şi neînţeleasă şi tocmai de aceea, în parteneriat cu Tourism Fiji si Barefoot Collection, a creat un proiect pentru a proteja sanctuarele rechinilor şi pentru a educa oamenii în privinţa acestora.

Ideea acestui proiect i-a venit fotografului pe vremea când se afla în Fiji la un workshop de fotografie,  şi anume o şedinţă foto în mijlocul oceanului, cu un model legat de stânci, înconjurat din toate părţile de rechini.

enhanced-buzz-wide-8471-1453234899-15

Von Wong a spus pe site-ul şi pe blogul lui că experienţa lui cu rechinii a fost “complet inversul” imaginii sângeroase atribuită acestor animale în media.

“Asemănătoare veveriţelor din parcuri, rechinii albi de recif pluteau deasupra noastră curioşi, doar pentru a  ‘o lua la fugă’ când ne apropiam prea mult de ei”, a spus el. “Pentru a-i putea prinde pe rechini în poziţia perfectă, întreaga noastră echipă a trebuit să “îmbrăţişeze” stâncile şi să nu facă nici o mişcare bruscă, pentru a nu speria creaturile timide.”

enhanced-buzz-wide-21121-1453237656-16

O şedinţă foto de această anvergură şi calibru nu este uşor de realizat. Organizaţiile partenere pe care le-am menţionat mai sus, Tourism Fiji si Barefoot Collection au putut să-l ajute pe Von Wong la înfăptuirea acestui photoshoot atât prin suplimentarea cu o echipă întreagă de scafandri, cât şi prin aducerea unui biolog marin şi unui specialist în rechini, pe nume Thomas Vignaud.

În acelaşi timp, modelul ales a trebuit să se simtă comfortabil sub apă şi în preajma rechinilor şi să poată respira mult timp sub apă. Von Wong a decis să o aleagă pe Amber Bourke, campioană la freediving, care îşi poate ţine respiraţia sub apă mai mult de cinci minute. Bourke nu lucrase cu rechini pană atunci, dar nu îi era frică de ei. Rochia ei a fost facută la comandă pentru photoshoot de către Ali Charisma.

enhanced-buzz-wide-27283-1453235480-8

 

enhanced-buzz-wide-12031-1453235457-23

Pentru fiecare zi în care s-a desfăşurat şedinţa foto,  Von Wong a avut doar câteva ore pentru a captura imaginile. Acesta a scris pe site-ul său “ Am avut doar o fereastră de 2 ore, între orele 11 şi 13, când rechinii erau activi şi razele de lumină vizibile. […] pe parcusul a 3 zile a trebuit să aşteptăm mai mult de 6 ore.”

enhanced-buzz-wide-5566-1453237690-7

Photoshoot-ul a captat atenţia multor oameni, având aproape 2.5 milioane de vizualizări pe Imgur, dar nu toate părerile au fost pozitive. Von Wong spune că “ mulţi au fost impresionaţi de producţia photoshoot-ului, dar în acelaşi timp, alţi oameni s-au întrebat de ce am depune atat de mult efort pentru asta.” Acesta spera că prin tocmai prin acest efort va putea face lumea să conştientizeze că rechinii sunt doar o specie neînţeleasă care nu primeşte destulă iubire şi simpatie.

enhanced-buzz-wide-5205-1453237570-13

Fotograful a creat şi o petiţie pentru creearea mai multor sanctuare de rechini, pe care o puteţi semna şi voi dând click aici. În prezent sunt 60.001 de suporteri din totalul de care este nevoie, 75.000.

Pentru a urmări video-ul pentru #sharkshepherdphotoshoot, click aici.

Sursa: http://www.buzzfeed.com/clairedelouraille/sharks-are-friends-not-food#.hjK05nWzk

Pentru mai multe lucrări ale lui Benjamin Von Wong: http://www.vonwong.com/

http://www.vonwong.com/blog/sharkshepherd/

https://www.facebook.com/thevonwong

https://www.instagram.com/vonwong/

(Visited 167 times, 1 visits today)