Miros de aerosoli de la spray-urile cu vopsea, muzică tare, mixată de dj, oameni în mișcare, un cerc mare în care dansează breakerii, graffiti in the making, un teren de basket unde se dispută orgolii…Ars Urbana 2008. “Un mod de a promova cultura urbană” , cum spun organizatorii. Eventul din data de 25 mai a însemnat concretizarea unei încercări de a schimba mentalități, perspective. S-au adunat cunoscători ai genului, curioși, amatori, timizi, încercând să se integreze, promoteri, care au “mirosit” importanța manifestării.

În partea dreapta de cum intri, stau câteva panouri acoperite cu pânză alba. Sunt lucrările neîncepute încă ale artiștilor de graffiti. Până la sfârsit,  pe ele se vor fi așezat rodul a mii de gânduri și zeci de doze de culoare. În stânga, dj-ii schimbă discurile, potrivind ritmul cu cei care, adunați în mijlocul sălii, dansează. Într-un amestec de mișcări africane, de forță, opriri spectaculoase și invenții personale, aceștia se succed pe ring, se dispută, încearcă să se singularizeze prin gesturi gândite îndelung.

La sectorul graffiti, spectacolul e în desfășurare. Lumea stă aproape hipnotizată în jurul celor care, după schiță sau pe de rost, realizează cu sprayul ce se realiza înainte cu pensula. Folosind cu grija culorile pe care dau “ o groază de bani” , pun pe planșă nu închipuiri de nepricepuți, ci lucrări studiate, majoritatea fiind studenți la arte, arhitectură ș.a.

Ideea acestui eveniment i-a venit celui supra-numit Frigideru’. “Mentalitatea romanească trebuie schimbată. Ne-am săturat sa fimtratați ca niște paria ai societății. Ceea ce fac oamenii  ăștia aici e arta! E o reinventare a picturii, a dansului, a muzicii. Încercăm să ne facem cunoscuți și acceptați, nu să ieșim din underground.” Aceasta mișcare e pentru ei un fel de a fi, religia după care trăiesc zi de zi. Se respectă ți isi împărtățesc creațiile. De fapt, chiar și în graffiti iși împart ustensile, vin și contribuie la munca celui alăturat… Dincolo de rivalitatea de pe ring stau prietenii de când erau copii și se antrenau pe  în sufrageria părinților sau pe străzi.

E de ajuns o privire de jur împrejurul încăperii și culoarea, mișcarea, sunetele, vorbele parcă te bombardează. În contrast cu lucrurile care se întâmplă de obicei în Iași, inițiativa aceasta iși pledează bine cauza de promovare a culturii urbane, umple ochiul de altceva, schimbă clișee mentale și pun pariu că aproape fiecare spectator care va trece de acum înainte pe lângă un graffiti sau un breaker care dansează pe strada nu va mai fi la fel, va privi acest fenomen cu alți ochi. E o lume noua, cu oameni noi! Și e nevoie de o minte deschisă pentru toti…

Descriere a evenimentului Ars Urbana ediția I,

publicată Alice,studentă la jurnalism, pe blogul personal.

(Visited 149 times, 1 visits today)