Asociația Non-Guvernamentală C.O.N.TOUR a fost înființată oficial în decembrie 2011 de către Alexandru Rusu, Bogdan Costache și Cojocaru Marius Daniel. Scopul acesteia este construirea unei platforme eficiente de promovare a culturii și artei, educarea și informarea publicului larg cu privire la evenimentele și manifestările cultural-artistice pe plan național și internațional, precum și promovarea și dezvoltarea turismului de pe teritoriul României. Asociația organizează evenimente cultural-artistice, tabere, excursii, team building-uri, seminarii și training-uri pentru dezvoltarea personală și profesională a individului.

Pentru îndeplinirea obiectivelor sale, ONG-ul a organizat numeroase evenimente, concerte, expoziții sau alte proiecte care să răspundă nevoilor tinerilor ieșeni de a-și afirma talentul artistic. Cei mai norocoși din acest punct de vedere au fost cei atinși de microbul muzicii, pentru că Asociația le-a oferit ocazia să cânte în deschiderea unui număr de aproximativ 30 de concerte ale unor nume mari din industria muzicală a hip-hop-ului, rap-ului, rock-ului sau folk-ului, așa cum au fost: R.O.A., GRUPUL DE REZISTENȚĂ, CHIMIE, CEDRY2K, OMUL CU ȘOBOLANI, SPITALUL DE URGENȚĂ, MIRCEA BANICIU, NIȘTE BĂIEȚI ș.a. Hip-Hop de pe cele 7 coline este un alt eveniment organizat special pentru susținerea artiștilor ieșeni ce activează în domeniu, care a avut loc periodic pe parcursul a șase ediții.

Un alt grup țintă al obiectivelor Asociației a fost reprezentat de artiștii pasionați de cultura urbană sub toate formele ei, iar pentru aceștia C.O.N.TOUR a organizat un festival, ARS URBANA, fiind singurul de acest gen din Moldova și printre puținele din România. Anul acesta va avea loc ce-a de-a patra ediție, care va respecta același tipar ca și în anii trecuți: 3 zile de concursuri, premii și concerte. Evenimentul este un real succes de fiecare dată, pentru că adună artiști și sportivi din întreaga Românie la Iași (graffiti, breakdance, skateboarding, parkour, sculptură și design urban, freestyle football) pe care îi promovează și susține în visul lor de a ajunge departe.

Festivalul ARS URBANA nu este singurul cadru în care artiștii se întâlnesc. C.O.N.TOUR a mai organizat evenimente care să îmbine mai multe forme de manifestari artistice, cum ar fi Another way to spend your Thursday – Edițiile I, II, III și IV, care au delectat publicul din Underground Pub cu piese de teatru, concerte și demonstrații de DJ-ing.

Un alt proiect de suflet al Asociației a venit ca o completare firească a tuturor celorlalte activități culturale organizate de ONG, dar și o dată cu nevoia promovării scriitorilor anonimi sau debutanți și a lecturii: Editura CONTOUR, înființată în luna februarie a anului curent. Până acum, a avut loc o singură lansare de carte, iar în curs de pregătire sunt alte 9 lansări pe parcursul anului 2014, noi fiind mereu în căutarea scriitorilor care vor să-și publice lucrările.

Diversitatea culturală este cea care menține ONG-ul viu, proiectele sale fiind mereu îndreptate spre nevoi culturale prea puțin satisfăcute: Împreună pentru copii, edițiile I și II au pus zâmbete pe fețele a peste 100 de copii defavorizați; Bazar Bizar a fost locul unde obiecte vechi și-au căutat noi proprietari; AnticariART a oferit anticariatelor de pe strada Lăpușneanu din Municipiul Iași identitate, prin pictarea portretelor unor mari celebrități literare românești. Tot prin C.O.N.TOUR  s-a realizat  portretul lui Mihai Ursachi din mușchi de pădure pe unul din pereții Casei de Cultură „Mihai Ursachi” din Parcul Copou. Printre alte evenimente organizate de C.O.N.TOUR se numără: În Memoriam Jim Morrison, În Memoriam Mihai EminescuAcțiune de ecologizare și team building de Ziua Pământului (22 aprilie 2013) ș.a.

În total, Asociația C.O.N.TOUR a organizat și a ajutat la organizarea a peste 60 de evenimente și aproximativ 30 de concerte, prin care au fost promovați și susținuți în jur de 300 de artiști, educând și informând un public online și offline cu mult mai numeros. Cei care se fac vinovați de toate acestea sunt: Alexandru Rusu – Fondator/Președinte, Ioana Todică – Vicepreședinte/Head of PR, Mara Murărașu – Secretar, George Ivan – Grafic designer, Corneliu Aparaschivei – Dep. IT, Laura Aparaschivei – Dep. Foto-Video, Răzvan Rusu – Dep HR, Ana Muraru – Coordonator Editura CONTOUR.

Alături de noi pe parcursul celor 2 ani de activitate au mai fost: Ema Axinia, Mihail Bârsan, Mara Ilie, Bogdan Costache, Hălăciugă Iulian și Cojocaru Marius Daniel.

Concluzia? Suntem tineri, ambițioși, puternici și împreună cu artiștii ieșeni dorim să oferim un altfel de „contour” orașului Iași!

P.S. Intră aici și află mai multe despre Asociația C.O.N.TOUR chiar de la Alex și Ioana (min. 28:30)

­­­

(Visited 186 times, 1 visits today)